Kursus Diploma
FIM menawarkan persekitaran menyeluruh tidak hanya mendedahkan pelajar kepada pengajian teori, bahkan menekankan “pendekatan langsung” bagi meningkatkan peluang pelajar untuk bekerja setelah tamat pengajian. Masa pengajaran dibahagikan kepada kelas teori dan aplikasi praktikal yang bermula dengan asas-asas yang menjurus ke arah menghasilkan graduan yang sangat terlatih dalam industri hospitaliti makanan. Pendidikan yang hebat mestilah lengkap, praktikal, berpatutan dan memberi graduan asas yang terbaik di mana graduan dapat berkembang dan memulakan kerjaya dalam industri hospitaliti.
Diploma Pengurusan Perkhidmatan Makanan ((R3/811/4/0306)(10/2025) (MQA/FA1137))
- Kursus yang merangkumi penyediaan menu, pengiraan kos makanan, pengendalian restoran dan perkhidmatan katering.
- Pendedahan yang menyeluruh untuk membina kerjaya dalam bidang pengurusan perkhidmatan makanan dan minuman.
- Pengetahuan meluas dalam aspek pramusaji, penghasilan menu, pengiraan kos serta pemasaran produk makanan dan minuman.
- Mampu meningkatkan daya keterampilan serta keyakinan untuk menjadi seorang pengurus profesional.
Kursus
Perkhidmatan Makanan & Minuman 1
Perkhidmatan Makanan & Minuman 2
Kawalan Kos Makanan & Minuman
Pengurusan Makanan dan Minuman
Analisis & Pembangunan Menu
Sistem & Operasi Katering
Aspek Perundangan di dalam Industri Hospitaliti
Pengenalan Kpd. Industri Hospitaliti
Pengenalan kepada Pengurusan Makanan Segera
Pengenalan Kpd. Sanitasi & Kebersihan Makanan
Teori Asas Makanan
Asas Masakan Barat
Asas Pastri dan Bakeri
Pengeluaran Makanan Secara Komersial
Pengurusan Dapur
Pemakanan
Perakaunan 1
Asas Pemasaran
Pengenalan kepada Pengurusan
Pengenalan Kpd. Perniagaan & Keusahawanan
Pengurusan Sumber Manusia
Pengurusan Sistem Maklumat
Asas Bahasa Inggeris
Komunikasi Bahasa Inggeris 1
Komunikasi Bahasa Inggeris 2
Khidmat Masyarakat
Pengajian Islam / Pengajian Moral
Pengajian Malaysia 2
Bahasa Kebangsaan A/ Kemahiran Kepimpinan 2/ Etika Tatahias/ Pengenalan kepada Teknologi Maklumat
Latihan Industri
Tempoh
2 ½ tahun
Diploma Seni Kulinari ((R3/1013/4/0083)(04/2029) (A9775))
- Kurikulum berfokuskan kemahiran dalam bidang masakan.
- Pengetahuan dan kemahiran menyediakan pelbagai menu masakan tempatan dan antarabangsa.
- Pendedahan kepada trend-trend terkini dalam dunia masakan.
- Mampu membina kerjaya sebagai seorang chef profesional atau menjadi usahawan yang berjaya.
Kursus
Teori Asas Makanan
Asas Masakan Barat
Asas Pastri dan Bakeri
Masakan Lanjutan
Garde Manger
Masakan Kontinental
Masakan Asia & Timur
Pengeluaran Makanan Secara Komersial
Pengurusan Dapur
Analisis & Pembangunan Menu
Kawalan Kos Makanan & Minuman
Sistem & Operasi Katering
Pengenalan Kpd. Industri Hospitaliti
Pengenalan Kpd. Sanitasi & Kebersihan Makanan
Pemakanan
Perkhidmatan Makanan & Minuman 1
Perkhidmatan Makanan & Minuman 2
Pengenalan Kpd. Perniagaan & Keusahawanan
Pengurusan Sumber Manusia
Asas Bahasa Inggeris
Komunikasi Bahasa Inggeris 1
Komunikasi Bahasa Inggeris 2
Khidmat Masyarakat
Pengajian Islam / Pengajian Moral
Pengajian Malaysia 2
Bahasa Kebangsaan A/ Kemahiran Kepimpinan 2/ Etika Tatahias/ Pengenalan kepada Teknologi Maklumat
Latihan Industri
Tempoh
2 ½ tahun
Diploma Pastri & Bakeri ((R3/1013/4/0084)(07/2029) (A9774))
- Kurikulum yang mendalami seni pembuatan pelbagai produk pastri dan bakeri.
- Pengetahuan dan kemahiran yang berfokuskan penghasilan produk coklat, kuih-muih, pelbagai jenis pastri dan bakeri serta seni dekorasi kek.
- Pendedahan terhadap trend-trend terkini penghasilan produk pastri dan bakeri di peringkat tempatan dan antarabangsa.
- Mampu membina kerjaya sebagai seorang chef pastri atau chef bakeri serta menjadi usahawan yang berjaya.
Kursus
Teori Asas Makanan
Asas Masakan Barat
Asas Pastri dan Bakeri
Confisserie dan Patisserie
Bakeri
Hiasan Kek
Kuih-Muih Asia
Pengeluaran Produk Pastri & Bakeri Secara Komersial
Pengurusan Dapur
Analisis & Pembangunan Menu
Kawalan Kos Makanan & Minuman
Sistem & Operasi Katering
Pengenalan Kpd. Industri Hospitaliti
Pengenalan Kpd. Sanitasi & Kebersihan Makanan
Pemakanan
Perkhidmatan Makanan & Minuman 1
Perkhidmatan Makanan & Minuman 2
Pengenalan Kpd. Perniagaan & Keusahawanan
Pengurusan Sumber Manusia
Asas Bahasa Inggeris
Komunikasi Bahasa Inggeris 1
Komunikasi Bahasa Inggeris 2
Khidmat Masyarakat
Pengajian Islam / Pengajian Moral
Pengajian Malaysia 2
Bahasa Kebangsaan A/ Kemahiran Kepimpinan 2/ Etika Tatahias/ Pengenalan kepada Teknologi Maklumat
Latihan Industri
Tempoh
2 ½ tahun
Diploma Pengurusan Pelancongan ((R2/812/4/0302)(10/2025) (A10696))
- Kurikulum yang meliputi pengetahuan serta kemahiran dalam menguruskan operasi serta aktiviti pelancongan.
- Memberi pendedahan mengenai trend terkini dalam industri pelancongan di seluruh dunia serta berpeluang meneroka lokasi-lokasi menarik di dalam dan luar negara.
- Mampu membina kerjaya sebagai pengusaha atau pengurus agensi pelancongan.
Kursus
Pengenalan Kpd. Industri Hospitaliti
Asas Pelancongan
Pengurusan Pelancongan
Geografi Industri Pelancongan
Rekreasi Pelancongan
Budaya / Warisan Pelancongan
MICE untuk Pelancongan
Perkhidmatan Pelanggan
Pengurusan Majlis
Perancangan Pelancongan
Operasi Pelancongan
Tiketing dan Tempahan
Jualan dan Promosi Pelancongan
E- Pelancongan
Asas Aplikasi Komputer
Pengenalan kepada Pengurusan
Perakauan 1
Asas Pemasaran
Pengenalan Kpd. Perniagaan & Keusahawanan
Asas Bahasa Arab
Bahasa Arab 1
Bahasa Arab 2
Asas Bahasa Inggeris
Komunikasi Bahasa Inggeris 1
Komunikasi Bahasa Inggeris 2
Khidmat Masyarakat
Pengajian Islam / Pengajian Moral
Pengajian Malaysia 2
Bahasa Kebangsaan A/ Kemahiran Kepimpinan 2/ Etika Tatahias/ Pengenalan kepada Teknologi Maklumat
Latihan Industri
Tempoh
2 ½ tahun
Diploma Pengurusan Perhotelan ((R2/811/4/0301)(10/2025) (A10695))
- Kurikulum yang merangkumi pengetahuan dan kemahiran dalam bidang pengurusan operasi perhotelan.
- Pendedahan juga diberikan dalam pengurusan acara / majlis dan pemasaran produk bagi meningkatkan pengetahuan serta keyakinan berhadapan dengan pelanggan.
- Dapat mengenali serta mendalami selok-belok industri perhotelan dan seterusnya mampu membina kerjaya sebagai ‘hoteliers’.
Kursus
Pengenalan Kpd. Industri Hospitaliti
Pengenalan kepada Pengurusan
Pengurusan Perkhidmatan Kaunter
Pengurusan Pengemasan (“Housekeeping”)
Pengurusan Pembelian
Pengurusan Majlis
Perkhidmatan Makanan & Minuman 1
Perkhidmatan Makanan & Minuman 2
Kawalan Kos Makanan & Minuman
Perakaunan 1
Asas Pemasaran
Pengenalan Kpd. Sanitasi & Kebersihan Makanan
Teori Asas Makanan
Pengurusan Dapur
Asas Masakan Barat
Analisis & Pembangunan Menu
Pemakanan
Bahasa Arab 1
Pengenalan Kpd. Perniagaan & Keusahawanan
Pengurusan Sumber Manusia
Pengurusan Sistem Maklumat
Asas Bahasa Inggeris
Komunikasi Bahasa Inggeris 1
Komunikasi Bahasa Inggeris 2
Khidmat Masyarakat
Pengajian Islam / Pengajian Moral
Pengajian Malaysia 2
Bahasa Kebangsaan A/ Kemahiran Kepimpinan 2/ Etika Tatahias/ Pengenalan kepada Teknologi Maklumat
Latihan Industri
Tempoh
2 ½ tahun