
Kursus-Kursus Lain
FIM menawarkan program Sijil Kehadiran dalam kemahiran memasak masakan Melayu, masakan Barat, Pastri & Bakeri serta penyeliaan perkhidmatan makanan. Berteraskan “Serve up the Right Recipe”, kaedah metodologi pengajaran dan pembelajaran yang digunakan memberi penekanan kepada konsep “hands-on” dan kursus dibimbing sepenuhnya oleh tenaga pengajar yang berpengalaman di dalam industri hospitaliti.
- Kursus berteraskan kemahiran dan berfokus kepada kemahiran kendiri.
- Peserta dapat meningkatkan pengetahuan dan kemahiran dalam bidang yang diceburi.
- Peserta turut diberikan Kursus Pengendali Makanan secara percuma.

Sijil Kehadiran Penyeliaan Perkhidmatan Makanan
– Program yang membawa ke arah pengurusan kerjaya di restoran dan industri makanan. Memberi pendedahan mengenai asas-asas perkhidmatan makanan, pengurusan ruang makan, operasi asas restoran dan kemahiran asas kulinari.
Kursus
INTRODUCTION TO FOODSERVICE MANAGEMENT
FOOD & BEVERAGE COST CONTROL
CUSTOMER SERVICE
FOOD & BEVERAGE SERVICE
Tempoh
4 Bulan

Sijil Kehadiran Masakan Barat
– Menyediakan peluang kerjaya di kebanyakan hotel, restoran, katering dan industri makanan. Memberi pengetahuan dan kemahiran mendalam tentang masakan Barat.
Kursus
INTRODUCTION TO FOOD HYGIENE & SANITATION
BASIC WESTERN COOKERY
GARDE MANGER
FUNDAMENTALS OF BAKING
Tempoh
4 Bulan

Sijil Kehadiran Masakan Melayu
– Menyediakan peluang kerjaya di kebanyakan hotel, restoran, katering dan industri makanan. Memberi pengetahuan dan kemahiran mendalam tentang masakan Melayu.
Kursus
BASIC WESTERN COOKERY
MALAY CUISINE
ASIAN ‘KUIH-MUIH’
Tempoh
4 Bulan

Sijil Kehadiran Pastri & Bakeri
– Menyediakan peluang kerjaya di kebanyakan hotel, restoran, katering dan industri makanan. Memberi pengetahuan dan kemahiran mendalam tentang pastri dan bakeri.
Kursus
FUNDAMENTALS OF BAKING
BREADS & ROLLS
ASIAN ‘KUIH-MUIH’
Tempoh
4 Bulan